1,5 κιλό κολοκυθάκια, κατάλληλα για γεμιστά 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο 400 γραμ. κιμά 1 κουταλιά ρύζι νυχάκι, για κάθε κολοκύθι 1 ποτήρι ψίχα κολοκυθιού 1,5 κουταλιά δύοσμο τριμμένο ή αν είναι φρέσκος ψιλοκομμένος αλατοπίπερο 1,5 ποτήρι ελαιόλαδο 3 ποτήρια νερό Για το αυγολέμονο2 αυγά κρόκους και 1 ασπράδι 0,5 ποτηράκι χυμό λεμονιού μοσχοκάρυδο 1 κουταλιά κοφτή κορν-φλάουρ Οδηγίες: Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και το ξερό κομματάκι, που υπάρχει στην άλλη πλευρά, κόβουμε ένα κομμάτι 1,5εκ. από την πλευρά που ήταν το κοτσάνι και το κρατάμε, θα το χρησιμοποιήσουμε σαν "καπάκι". Με το ειδικό εργαλείο καθαρίζουμε τα κολοκύθια από την ψίχα τους, κρατάμε την ψίχα. Σκεπάζουμε τα κολοκύθια και τα αφήνουμε να περιμένουν.Σε λίγο λάδι, σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τον κιμά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σ' αυτά το ρύζι, 1 φλιτζάνι τριμμένο κολοκύθι, από την ψίχα που κρατήσαμε, δυόσμο, αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκύθια (όχι πολύ καλά γιατί το ρύζι θα φουσκώσει), τα κλείνουμε με τα "καπάκια" που κρατήσαμε αφού προσαρμόσουμε το μέγεθος τους στο άνοιγμα που έχει το κολοκύθι.Τοποθετούμε τα κολοκύθια στην κατσαρόλα, όρθια ή ελαφρώς πλαγιαστά, τα αλατοπιπερώνουμε και πάλι (με αρκετό πιπέρι), προσθέτουμε το νερό και το λάδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά στην αρχή και μετά σε χαμηλή.Όταν είναι έτοιμα, βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει αρκετό ζουμί, αν όχι προσθέτουμε λίγο νερό, και τα αυγοκόβουμε ως εξής: Χτυπάμε τα αυγά, τα ανακατεύουμε με το λεμόνι το μοσχοκάρυδο και το κορν-φλάουρ, κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του φαγητού και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι το αυγολέμονο να έχει την ίδια περίπου θερμοκρασία με το φαγητό. Τότε προσθέτουμε το αυγολέμονο στα κολοκυθάκια. Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού. Το παίρνουμε μια βράση σε μέτρια φωτιά
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου